Ambassadør såret

D. 27.02.2007 havde den Sri Lankanske regering (bevidst) valgt at udsætte de internationale diplomaters liv for fare ved at arrangere et besøg til de østlige dele af Sri Lanka, nærmere bestemt til områder, som var blevet genbesat af det singalesiske militær. Efter fem måneders militære operationer erklærede regeringen området for at være 'renset' (for tamiler). Kampene havde kostet over 500 civile liv, adskillige hundrede sårede og havde drevet adskillige tusinder tamiler på flugt trods en våbenhvile, der var indgået med internationale observatør-korps, som overvåger våbenhvilen.
    
Bevidst valg:

Sri Lankas regeringer havde gennem længere tid brugt forskellige beskidte metoder til at fremstille tamilernes kamp for frihed som terrorisme. Et af eksemplerne var den tidligere udenrigsminister, Laksman Kadirgamar, der blev likvideret af snigskytter i sit eget hjem. Han havde konstant 100 specialtrænede sikkerhedsfolk til at   overvåge og beskytte ham. LTTE blev straks beskyldt for at begå drabet uden nogen beviser herfor. Senere havde flere fremtrædende singalesiske politikere udtalt, at der var tale om intern magtkamp, som var årsag til likvideringen. Regeringen etablerede en kommission, der skulle afklare mordet, samtidig med at der blev sat særligt uddannede efterretningsfolk på sagen. Efter 1½ år afventer man stadig undersøgelsesrapporten. Mange singalesiske kritikere mener, at Kadirgamars politiske indflydelse blandt singalesere og udenlandske diplomater gjorde, at han skulle have haft premierminister posten  i stedet for den nuværende (74 årige) premierminister. Da han var tamil (men ikke elsket af tamiler) og havde stor politisk indflydelse, besluttede nogle høvdinge i den singalesiske politiske lejr derfor at fjerne ham. Sikkerhedseksperter mener, at det var umuligt for udefra kommende at gennemføre attentat mod ham i hans eget hjem. Mange rige tamilske forretningsfolk er arresteret i sagen,  men endnu er ingen fremstillet i retten.
    
Sri Lankas politiske eksperter mener, at Sri Lankas regering er træt af det diplomatiske politiske pres for at finde en fredelig løsning på konflikten. Regeringen havde besluttet sig for at vise diplomaterne, at en militær løsning på konflikten er en absolut mulighed. At det singalesiske militær var/ er i stand til at nedkæmpe tamilernes væbnede modstand og 'redde' civile tamiler. Derfor besluttede regeringen at arrangere et besøg til det for nyligt besatte område i det østlige Sri Lanka. Regeringen havde hele tiden hævdet at have fuld kontrol over det besatte område, men havde (bevidst) glemt at oplyse diplomaterne om, at der foregår daglige artilleri-dueller mellem tamilernes modstandsbevægelse, LTTE, og singalesisk militær.
    
D. 27.02.07 landede et hold diplomater fra EU, USA og Japan uden at have et solidt kendskab til faren i området. Der havde været artilleri-duel, inden de skulle lande, men diplomaterne var ikke blevet informeret derom. Tamilernes modstandsbevægelse sendte artilleri mod singalesiske militær-lufthavne uden, at de var klar over, at der var diplomater tilstede. Da de fik melding om, at det var tilfældet, ophørte angrebet, under hvilket  diplomaterne blev lettere såret.
    
Om angrebet siger et nationalistisk Budhistisk parti, at USA's ambassadør nu måtte forstå, at en militærløsning var den rigtige vej. Sri Lankas regering har forklaret, at der var sket en fejl i kommunikationen mellem ministerierne. Den for nyligt afsatte udenrigsminister siger, at det er forsvarsministeriet, som har det fulde ansvar for angrebet på diplomaterne. LTTE har siden beklaget angrebet og opfordret til bedre kommunikation.

Sri
Lankas regering fortsætter angrebene mod tamiler trods opfordring fra
internationale samfundets om straks at stoppe krigshandlinger. Derfor er
det vigtigt at se på hvordan du og den danske regering og EU,
verdenssamfundet kan hjælpe til en løsning.
 

  • – Undgå rejsen (turisme) til Sri Lanka
  • – Undgå samhandel med Sri Lanka
  • – Stop ulandshjælpen og lån til Sri Lanka
  • – Ophæv terror stempling af vores
    modstandsbevægelse
  • – Anerkend tamilernes ret til selvbestemmelse

Formålet med diplomatbesøg i krigshærgede områder   

Sri Lankas regering håbede på gevinst uanset, hvordan besøget sluttede. Hvis besøget havde fundet sted uden problemer, kunne de have argumenteret for deres militær-offensiver mod tamilske stillinger og fået diplomaterne til at forstå, at en militær løsning på konflikten er mulig.
    
Modsat – hvis diplomaterne kom i sikkerhedsmæssige vanskeligheder, kunne de bruge episoden til at propagandere over for det internationale samfund med, at tamilere er terrorister, at de ikke respekterer internationale normer, og at det internationale samfund skal presse terroristerne til enten at aflevere deres våben eller nedkæmpe dem med militære midler.
    
Selvom diplomaterne kom i sikkerhedsmæssige vanskeligheder, meddelte de imidlertid, at politisk forhandlet løsning er den eneste rigtige vej, til stor ærgrelse for de singalesiske nationalister, som krævede og forventede noget andet.
    
Denne singalesiske strategi måtte siges at være forfejlet.

Staten Srilanka har ført en aggressiv undertrykkelse mod
tamilerne i deres hjemland. Undetrykkelsen har kostet over 70.000
tamilerliv alene siden 1983.

P.g.a
undertrykkelsen har tamilerne dannet en modstandsbevægelse som forsvarer
tamilerne mod Srilankas overgreb. Men det lykkedes Srilankas skiftende
regeringer at mørklægge konfliktens kerne og udstille tamilernes
modstand som terrorisme mod en *demokratisk* valgte stat.

I februar 2002 blev der indgået en våbenhvileaftale
mellem den srilankanske regering og tamiernes modstandsbevægelse, LTTE.
Denne aftale har banet vejen for fredsforhandlinger mellem parterne.
Fredsforhandlingerne er dog pt. sat i bero.

 

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.