Misforståelse atter engang

Som bekendt er der en våbenhvile (i hvert fald på papiret), som ikke blev overholdt af parterne. En voldsom stigning i Sri Lankas regeringshærs overgreb mod tamilere har fået ellers meget tavse internationale samfund til at reagere.

1.jpg - 53.04 Kb

2.jpg - 35.20 Kb
Tamilske familier udslettes. Regeringshær står bag 6-7 drab hver dag.
 
Ifølge Asian Human rights Commission (en menneskerrettighedsorganisation) er der foretaget 419 kidnapninger af tamilere, heraf 50 alene i august 2006. Derudover mistede over 1500 mennesker livet, mens over 200,000 søgte tilflugt i skoler, templer og kirker.
 
Samtidig erklærer den Sri Lankanske regering, at den ikke vil stoppe sine militære aktioner mod tamilske områder. Sri Lankas regering hævder at have erobret store arealer, som var under tamilsk dominans. Dermed har den brudt den våbenhvile, som den selv var med til at underskrive.
 
Det er netop brud på våbenhvilen, som har ført til tiltagende uroligheder på øen. Siden dec. 2005, hvor den ultra nationalistiske regering overtog magten i landet, var den klar til at ophæve våbenhvile aftalen. Regeringens strategi var at igangsætte væbnede aktioner mod tamilernes modstandsbevægelse og civilbefolkningen ved at bruge paramilitære grupper og efterretningstjenesten i det håb, at tamilerne i frustration over overgrebene selv ville opgive våbenhvilen.
 
Metoder: 
Der blev bl.a. dræbt tamilske parlaments-medlemmer, højtstående medlemmer af modstandsbevægelsen og andre prominente tamilske skikkelser. Og, ikke mindst, forekom der vilkårlige henrettelser, kidnapninger og udrensninger af civilbefolkningen.
 
Tamilernes tålmodighed: 
Trods alle uhyrligheder mod tamilere og deres modstandsbevægelse bevarer de tålmodigheden, alene p.g.a våbenhvile aftalen. Tamilerne har forhandlet med Sri Lankas regering og overholdt våbenhvilen i snart 5 år uden at opnå resultater. Tamilerne føler, at de lever i et fængsel (da tætbefolkede områder stadig er omringet af Sri Lankas militær).
 
Militær sejr (?):
 
Sri Lanka militærets nylige besættelse af tamilske områder (som de var defineret ved våbenhvile aftalen) har fået dem til at tro på en militær sejr over tamilerne. Der er også nogle diplomater, der tror på, at militæret kan slå tamilerne.
 
Men eksperter i tamilske forhold siger, at det er alt for tidligt at glæde sig over at have besat tamilske områder, da modstandsbevægelsen, LTTE, endnu  ikke har startet en decideret krig mod Sri Lankas militær. LTTE har kun vist lidt modstand mod fremrykkende militær. Eksperterne peger på, at LTTE's special-styrker overhovedet ikke har været i aktion endnu. Indtil nu har de kun brugt deres artilleri – og fronttropper –  i aktioner. Eksperter mener, at LTTE råder over luftvåben, specialstyrker, og ikke mindst en stærk flåde, som endnu ikke har deltaget i aktionen.

Forhandlinger: 
Tamilernes modstandsbevægelse, LTTE, har hele tiden været åben for forhandlinger med Sri Lankas regering. Sri Lankas regering tvang LTTE fra forhandlingerne, da de lagde forhindringer i vejen i form af uhyrligheder mod civilbefolkningen.

3.jpg - 105.47 Kb
Børn voldtaget og myrdet af SriLankashær

4.jpg - 77.89 Kb

Civile er magtesløse overfor Sri Lankas militær 
Igen har LTTE erklæret, at de er klar til betingelsesløse forhandlinger i en situation, hvor de ser ud  til militært at være slået tilbage. Det er næppe, fordi de føler sig styrkemæssigt svage (hvilket er Sri Lankas regerings tro og håb). Derimod er det deres mening at give Sri Lanka endnu en chance til at forhandle, frem for at bekrige hinanden. Samtidig giver det det internationale samfund en mulighed for at forstå (hvis de vil forstå) hvordan Sri Lanka saboterer tamilernes fredsvilje.

Misforståelse:
Modstandsbevægelsen havde tidligere vist sig at være enormt effektiv, når den blev presset til det yderste. Sri Lankas regeringshærs fortsatte besættelse af tamilsk jord under våbenhvilen, det internationale samfunds stempling af modstandsbevægelsen som terrororganisation, enorme civile tab, det internationale samfunds manglende reaktion på åbenbare overgreb mod civilbefolkningen, manglende udvikling i området og ingen fremskridt i fredsforhandlingerne kan få tamilerne til at føle sig presset. Det kan få dem til at gribe til våben frem for at være tilskuere til voldshandlinger mod deres egen befolkning.
 
Høvdinge i den Sri Lankanske regering og forsvarets øverst-befalende tror, at de har knækket modstandsbevægelsen og dennes kampstyrker/kapacitet. Det viser, at Sri Lankas strateger ikke har lært af tidligere krigserfaringer med tamilerne.
Der er en stærk skepsis blandt tamilere om EU også er i samme opfattelse som Sri Lankas regering.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.