Transport Sikkerhed

L.T.T.E. fastholder sit krav om sikker transport af dens ledere i det østlige Sri Lanka.

I praksis er der en aftale mellem Sri Lankas regering og LTTE, der går ud på, at LTTE’s ledere i Vanni skal kunne mødes med deres ledere fra østlig Sri Lanka. Denne transport skal ifølge aftalen foregå med LTTE’s flådeenheder eller Sri Lankas regerings forsvarshelikoptere. 

Denne aftale blev ikke overholdt, idet praksis blev pludselig ændret af Sri Lankas præsident.

Undgå likvideringer 

Det er afgørende for LTTE, at fredsforhandlingerne finder sted. LTTE mener, at forhandlinger er den eneste vej til fred. Samtidigt er det vigtigt, at LTTE beskytter sine politikere og kadre mod Sri Lankas militær og de hensynsløse paramilitære gruppers likvideringer.

Da regeringens løfte om sikker transport ikke blev overholdt, var det umuligt for LTTE’ s ledere at komme til Vanni for at orientere om situationen i det østlige område. Det er livsfarligt for LTTE’s ledere at bevæge sig rundt i landet, hvis de ikke er topsikrede.

Et stort antal af LTTE’s ledere er blevet likvideret på vejene siden indgåelse af våbenhvile aftalen i 2002. Drabene er udført af de paramilitære grupper. LTTE har desuden underretninger om planlagte likvideringer af dets ledere fra de østlige områder.

Hvem skaber barrierer for forhandlinger?

Hvis Sri Lanka og andre LTTE kritikere er så enige om, at det er LTTE, der skaber barriere og hvorfor er det så svært for det ”fredselskende” Sri Lanka at sende en militærhelikopter, hvilket var aftalt, indtil den ny præsident kom til magten i dec. 2005.

Hvorfor siger alle, at det er LTTE., der opbygger forhindringerne? Hvorfor har diplomater svært ved at kritisere Sri Lanka offentligt? Hvorfor spørger diplomater og journalister ikke Sri Lankas præsident om, hvorfor han lægger hindringer for LTTE’s bevægelsesfrihed, som det ellers har ret til jf. våbenhvileaftalen?

Paramilitære grupper

Sri Lankas regering havde i Geneve i marts måned lovet at afvæbne de paramilitære grupper.  L.T.T.E. overgav en liste med navnene på lederne af de lokale grupper, hvilken singalesisk kommandør, der styrer gruppen, hvor lejrene ligger samt telefonnumrene på militsernes lokale ledere.

Da Sri Lankas forhandlingsdelegation kom tilbage til Colombo og viste detaljerede oplysninger om paramilitære grupper til præsidenten, nægtede han og regeringen tilstedeværelsen af paramilitære grupper i det område, der kontrolleres af Sri Lankas militær.

At disse grupper eksisterer, blev tidligere afsløret af våbenhvile observatørgruppen, SLMM, og for nyligt bevist i en australsk TV – udsendelse. Det blev bevist, at de paramilitære grupper opererer fra de regeringskontrollerede områder. Trods disse beviser nægter regeringen stadig tilstedeværelsen af grupperne. Sri Lankas regering har aldrig holdt dens løfter!

Et vigtigt element i våbenhvilen:

L.T.T.E. har i de sidste 4 år under våbenhvilen gang på gang givet udtryk for, at tamilerne i de tamilske områder har brug for at leve under normale forhold.

Massiv militærtilstedeværelse på skoler, templer, tætbefolkede områder og ikke mindst i private ejendomme gør, at befolkningen ikke føler sig tryg.

Tamiler har været udsat for en meget undertrykkende behandling af militæret. Kvinder bliver voldtaget og likvideret samt utrolig mange unge er forsvundet. Militærets voldsomheder rammer alle uanset alder og køn. Alene fra marts 06 – 18. april 2006 skete 62 drab, hvoraf de 35 blev begået af paramilitære grupper og 27 af Sri Lankas militær.

Er der ingen lande, som kan tvinge staten Sri Lanka til at indfri dets løfter og overholde våbenhvileaftalen? Tamilerne føler, at nogle land kun presser L.T.T.E. i knæ ved at sætte dem på deres terrorliste. Tamilerne føler, at stormagterne holder hånden over Sri Lanka, mens de behandler tamilernes modstandsbevægelse nedværdierne.

Det internationale samfund har ikke fordømt Sri Lankas åbenbare overtrædelse af våbenhvilen, herunder luftangreb på civilbefolkningen – men kun det formodede angreb fra L.T.T.E. Seneste dages dødstal er 25 civile tamiler. Der er nu 40.000 civile tamiler på flugt.

Vi appellerer til det internationale samfund om at fordømme de seneste dages luftangreb og drabene på civile tamiler.

Vi håber på en omgående reaktion på denne tragedie fra det internationale samfund.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.